Турско радио настъпва в България

Статус
Not open for further replies.
От: Re: От: Турско радио настъпва в България

Мисля че изчерпихме темата

ВЪобще не е изчерпена :?
незнам как ги направи тези възможни теории, но според мен е твърде елементарно това което написа...

твърдиш, че като ни вземат земята Доган няма да е депутат? :mrgreen: а само прост кмет?

да не омаловажаме и факта, че това не би могло да се случи без подкрепата от страна на Турция, т.е. ситуацията е доста по-сложна от колкото излгежда и се оптваш да я изкараш с тези теории - не знам какво е предложено на Доган - но това, че няма да е депутат в България му е най-малкия проблем.
(почти) Всички политици които имат власт в момента обслужват чужди интереси!

И не ми излизайте с това, че от ВМРО го правят заради изборите - вярно е, но това не означава, че само заради това подминаваме темата.
Просто я видях във ФБ, можеше да дам и друг източник, но не мислех че това има значение...
 
Последно редактирано:
От: Турско радио настъпва в България

Какъв ли е делът на българските ученици, убедени в твърдението, че "турците са масови убийци"? И защо не е обичайно да се говори за човешките слабости и грешки на националните герои като Левски и Ботев?
43% от българските деветокласници са функционално неграмотни, показват данните от неотдавна проведено общоевропейско изследване. Вместо да видят реформи обаче учители и ученици станаха свидетели на патриотарска истерия, възникнала покрай изследването по инициатива на КЗД.

"Днес на ход са поколения, които не могат да вземат решения", казва детският психолог Иван Игов по повод на високия дял на отпадащите от средното образование функционално неграмотни млади българи. "Тези хора могат да четат и пишат, но не са в състояние да разберат чертежи, карти, диаграми, таблици. С изследването за стереотипите и предразсъдъците в българските учебници се опитахме да привлечем вниманието на просветното министерство именно към тези проблеми. Вместо това се стигна до една много изтъркана и семпла манипулация, чийто лозунг гласи: "Който ни пипне хубавото образование, посяга на националната сигурност!". Може би по-добре звучи: "...посяга на Държавна сигурност!"? В последвалата, дирижирана от ръководството на просветното министерство патриотарска истерия фокусът на изследването мигом бе изместен от язвите на нереформираното ни образование към националистическите страсти. Образователното министерство няма какво да отговори на въпросите за съществуващите ретроградни нагласи сред децата и учителите и за несмилаемите учебници и учебни програми. И вместо дискусия властта предпочете да посочи с пръст и заклейми "смутителите на спокойствието" - така Иван Игов, който е част от екипа на изследването, обобщава случилото се в България.

Българчетата масово учат на изуст

Според Игов като цяло липсва толерантност към "другите" в текстовете в редица учебници за класовете от началното и средното образование. Той посочва, че един от проблемите в учебните текстове е демонизирането на турците като масови убийци и проектирането на тази нагласа в съзнанието на децата спрямо представителите на това малцинство. "Ние открихме нещо потресаващо, а именно, че децата от малцинствата трудно създават личностна стабилност. В основата на личността стоят две разбирания – разбирането за "моя пол и сексуалност" и разбирането за "моя род и произход" - "архитипът" както го нарича Карл Юнг. Ние не открихме тези неща сред малцинствените групи – т.е. децата от тези групи се изграждат като личности без корени. А това е отлична предпоставка в бъдеще те да бъдат лесно манипулирани и прехвърляни към различни етнически и религиозни групи. За съжаление ние, психолозите, виждаме в бъдеще разширяване на пропастта между българите и останалите етноси в страната. И това се случва отчасти и поради факта, че училището не прави нещо, което да възпре тази тенденция", казва Иван Игов.

Какво не казват учебниците по българска история?
Според професор Пламен Цветков от катедрата по история в Нов български университет, учебниците по българска история в България продължават да се пишат от автори с неприкрити симпатии към комунизма. "Истинска дискусия за образованието по история може да има сред нации, обединени от общи идеали. В България вместо нация има самостойни групи – едната се прекланя на всичко, свързано с комунизма, а хората от другата, които макар и да са с доста смачкано самочувствие, се опитват да бъдат българи. Лъжепатриотизмът на историци като Божидар Димитров в крайна сметка опира до стените на Кремъл, а комплексарството им, че сме били роби на турците, подобно на африканците в Северна Америка, носи белезите на остра психоза. Подобни "викачи" не споменават нито дума за опитите на Русия да подчини и абсорбира България. Патриотарската истерия срещу изследването за нагласите и стереотипите в учебниците и учебните програми в България много ми напомня на истерията отпреди пет години, тръгнала около проекта на един австрийски историк и неговата българска асистентка за историята и внушенията на една картина на полски художник, посветена на клането в Батак. Същите "герои" с картончета в ДС раздухаха тогава, както и сега, омразата към всяко инакомислие и съвременен поглед към проблемите на българската историография", казва проф. Цветков.
Според него върху образите на много национални герои, като Левски и Ботев например, тегне табу, което прави немислими опитите да се пише за техните човешки слабости и грешки, сякаш те са някакви "марсианци", чиито слабости щели да хвърлят сянка върху величието и саможертвата на подвига им. Цветков посочва, че големият проблем в обучението по история, е липсата на адекватни обяснения за епохата и взаимовръзките между нейните персонажи. "Това, което отсъства в преподаването, е "другата" гледна точка в изучаваните конфликти. Разбира се, че от камбанарията на османската власт Левски е нарушител, но заедно с това няма как националното освобождение и основните човешки права, които са изконно право на всеки народ и индивид, да се случат без насилственото отхвърляне на реда и законите на погазващото ги чуждо владичество. Защото няма чужда власт, която да е добра! Заедно с това не е правилно да се демонизират турците като цяло заради престъпленията на османското правителство, защото има хора и хора. Някои българи например също са сътрудничили на чуждите господари и са предавали своите. Нещата никога не са само бели или черни, а процесите - еднопосочни. И това трябва да се обяснява според особеностите на всяка възрастова група в училището, а не да се насажда едноизмерен образ на врага!", посочва проф. Цветков.

Патриотите да прочетат по-внимателно класиците
През последните 15 години, според него, е налице "втвърдяване" на текстовете в учебниците по история в посока на националистически уклони. Професорът допълва, че съвременните учебници по история в Турция не са така агресивно настроени към българите и в тях има повече толерантност, макар и те да си имат проблемни страни, като например описването на османската епоха като приказна.
"За съжаление още не сме дорасли до мисленето на създателите на германските и френските учебници по история след Втората световна война, които са образец на толерантно и правдиво отношение към проблемите на тежкото историческо наследство между двата съседни народа. След отдавна постигнатия консенсус между историците от двете страни на Рейн, на практика текстовете за германо-френските отношения и в германските, и във френските учебници сега с нищо съществено не се различават помежду си. На Балканите това засега е невъзможно, но аз вярвам, че и тук след време взаимната толерантност ще се наложи в учебното съдържание, а и не само там!", заключава Пламен Цветков.

Към патриотарите: прочетете още веднъж Захари Стоянов!
Проф. Цветков е категоричен, че не само на всеки ученик и учител, но и на всеки българин трябва да бъдат припомнени началните редове на Захари Стоянов в записките му по българските въстания. Стоянов пише, че ако османското владичество е осигурявало на своите поданици основните права и свободи, то тогава на съвременниците му и през ум не би им минало да се вдигнат на бунт. "Всички трябва да си припомним и знаменателните думи на Левски, че борбата, която той води, е борба за освобождението на ВСИЧКИ – на българи, турци, роми, евреи. В заключение искам да призова всички тези патриотари, които подсъзнателно се подчиняват на всичко руско и съветско, да прочетат класиците и да спрат да крещят!", призовава историкът.

http://www.dw.de/dw/article/0,,16188130,00.html
 
От: Турско радио настъпва в България

А защо трябва да се случва от днес за утре, ами ако се случи след 15, 20 или 30 години?

Тео, като цитираш ултралибералната анти-българска (мога да ти посоча и статии) медия Дойче Веле, що кажеш ли защо го правиш?
 
От: От: Турско радио настъпва в България

А защо трябва да се случва от днес за утре, ами ако се случи след 15, 20 или 30 години?

Тео, като цитираш ултралибералната анти-българска (мога да ти посоча и статии) медия Дойче Веле, що кажеш ли защо го правиш?

Кого да цитирам - СКАТ? Или някоя друга, "много достоверна" българска медия? Благодаря!
Защо го правя?
Първо, защото съм съгласен, второ е по темата. Трето, медията е по-независима от тукашните гладни политдраскачи. Четвърто, дават гледна точка, която тук (в България) рядко ще срещнеш - обективна.

С кое не си съгласен? С това, че
* 43% от българските деветокласници са функционално неграмотни
* ни манипулират с изтърканата, семпла манипулация: "Който ни пипне хубавото образование, посяга на националната сигурност!"
* в България вместо нация има самостойни групи
* българската (учебна) история е подчинена на Кремъл и в нея се демонизират турците
* Левски и Ботев освен положителни имат и отрицателни страни
* българи могат да бъдат турци, роми, евреи, арменци и прочие

М?
 
От: Турско радио настъпва в България

Брилянтен ход на доган и приятели, сега ако го забранят турците в бг пак ще се обединят към ДПС, ако пък ли не българите ще се настроят срещу управляващите.... и в двата случая печелят опозицията да ни са честити :)
 
От: От: Турско радио настъпва в България

Брилянтен ход на доган и приятели, сега ако го забранят турците в бг пак ще се обединят към ДПС, ако пък ли не българите ще се настроят срещу управляващите.... и в двата случая печелят опозицията да ни са честити :)

Брилянтен ход, действащ само в малограмотни общества. Следователно, няма значение кой ще седи на трона и кой ще му боцка с трън дупето. Този спектакъл го играят премиерно през 4 години. Само сменят актьорите. Хореографията и режисурата са константа.
 
От: Турско радио настъпва в България

А според теб какви са избирателите на споменатите партии .. доценти ли :D
 
От: Турско радио настъпва в България

Никой не е 'демонизирал' турците.
Ства въпрос за елементарна етика във взаимоотношенията на две доста различни нации и култури.
"Ти не ме уважаваш - аз още по-малко" - в това се състои цялата работа.

Натрапваш ми религията, езика, културата си (в собствената ми страна) - аз те дискриминирам при всяка възможност.
 
От: Турско радио настъпва в България

българи могат да бъдат турци, роми, евреи, арменци и прочие
Българин е етнос бе дървена главо. Българин може да е само българин. Турци, роми, евреи, арменци могат да бъдат граждани на Р. България, но не и българи (т.е. хора от българската етническа група).

Другите неща ще ги коментирам после.

Иначе да разбирам, че си съгласен да се цензурират произведенията на Ботев, Вазов и прочее, само защото са полит-некоректни?
 
От: Турско радио настъпва в България

По отношение на образованието - не съм зачитал актуален учебник по история, но съм сигурен, че отдавна тия Кремълски влияния са изчезнали и на тяхно място са пропълзели разни Анкарашки такива. Или поне отчаяно се опитват.

Наскоро мярнах една статия дето се коментираха правописните и граматически грешки в Откритото писмо на .... Писано от заместник-министъра на образованието в България.

Толкова за образованието в България.
 
От: Турско радио настъпва в България

Пълни глупости, тео, ама пълни. Как можа да постнеш такава жалка и безкрайно манипулативна статия ... Сякаш писана от някой експерт по комунистическа пропаганда. Ебаси... щом си патриот и националист, значи си прост!!! На се ли усещаш? Погледни на запад да видиш докъде я докараха тамошните държави с тая толерантност.

Сравнението между Франция и Германия щеше да е валидно ако ставаше въпрос за България и Сърбия или Гърция. Тука най-близкото сравнение е между евреи и нацисти.

Много може да се каже по темата, ама не си струва, защото всяка страна много трудно приема обратното мнение.
 
От: Турско радио настъпва в България

Няма как да се съглася с цензура на класически произведения. С части от някои произведения може и да не съм съгласен, но авторите им така са разсъждавали и така са ги писали. А за демонизирането на турците, май има нещо такова. Само дето считам, че диктовката на тези учебници не е от Кремъл, а от някои бизнес квартири с партийни връзки целящи да разделят българските граждани на наши и ваши, т.е. разделяне на стадо между овчари. Темата е много удобна за преди избори.
 
От: Турско радио настъпва в България

Българин е етнос бе дървена главо. Българин може да е само българин. Турци, роми, евреи, арменци могат да бъдат граждани на Р. България, но не и българи (т.е. хора от българската етническа група).

Другите неща ще ги коментирам после.

Иначе да разбирам, че си съгласен да се цензурират произведенията на Ботев, Вазов и прочее, само защото са полит-некоректни?

Как се нарича гражданинът на РБ, желязна тикво? За полисемия не си ли чувал?
 
От: Турско радио настъпва в България

Турците не са демонизирани от българските учебници по история.
Демонизирани са от собствената им история и статистиката.

Произволен пример от настоящето - чекни как се справят с Кюрдския проблем.
Цивилизовано, хуманистично и по европейски, баце.
 
От: Турско радио настъпва в България

Какво демонизиране на турците, вие нормални ли сте. Страшно много историческа истина се спестява, защото е неудобна. Чули ли сте някой политик да е казал и дума за 15-те хиляди избити старозагорци от турския башибозук (ЦИВИЛНИ МАРОДЕРИ)?! Чули ли сте и думичка за кланетата в Тракия, където са намерили смъртта си десетки хиляди българи! Аз по история не съм ги учил тези неща, за вас не знам.

Десетки години учим по една образователна система, не виждам турците да не са приети в държавата - години наред ни управляваха, президент ни избираха, новини си имат на майчиния език, читалища си имат и какво ли още не. Къде е дискриминацията, за която говорят тия дебили от Дойче Веле?
 
От: Турско радио настъпва в България

Пълни глупости, тео, ама пълни. Как можа да постнеш такава жалка и безкрайно манипулативна статия ... Сякаш писана от някой експерт по комунистическа пропаганда. Ебаси... щом си патриот и националист, значи си прост!!! На се ли усещаш? Погледни на запад да видиш докъде я докараха тамошните държави с тая толерантност.

Сравнението между Франция и Германия щеше да е валидно ако ставаше въпрос за България и Сърбия или Гърция. Тука най-близкото сравнение е между евреи и нацисти.

Много може да се каже по темата, ама не си струва, защото всяка страна много трудно приема обратното мнение.

Стига бе, хора, осъзнайте се. Западните държави още имат живи, помнещи ужасите на Втората световна война. И съумяват да живеят заедно. Доста добре. Германските нацисти са избили за 4 години повече комшии, отколкото османците за 500 тук. Това означава ли, че французите, холандците, руснаците, поляците, англичаните, и всички останали трябва да заклеймяват германците во веки? Или те не са патриоти?
 
От: Турско радио настъпва в България

Кога Турция е признала, че е избивала невинни българи? Защото Германия си е посипала главата с пепел за грешките си. Турците (Турската държава) кога са го направили?

Аз не мога да проумея, как мога да забравя събития, които са довели до бруталната и садистична смърт на мои роднини и сънародници и които турците най-нагло продължават да отричат?
 
От: Турско радио настъпва в България

Стига бе, тео.
Германия е Европейска държава с главно "Е". СТава дума за нещо, случило се като исторически инцидент и продължило само 4 години.

Германците в момента не се опитват да прокарват про-германски настроения във Франция.

Турция си е Азия, дори в момента.
Усеща се дори по улиците на Истанбул, колкото и лъскаво да изглежда на места.
Това са култура и бит дето нямат място в една европейска държава.

Полисемия викаш? Не им щем семето, мерси :) .
 
От: Турско радио настъпва в България

Стига бе, хора, осъзнайте се. Западните държави още имат живи, помнещи ужасите на Втората световна война. И съумяват да живеят заедно. Доста добре. Германските нацисти са избили за 4 години повече комшии, отколкото османците за 500 тук. Това означава ли, че французите, холандците, руснаците, поляците, англичаните, и всички останали трябва да заклеймяват германците во веки? Или те не са патриоти?

Тео, смятам, че си най-глупавия умен човек, който съм срещал по форумите. Германците са се отрекли от нацизма и го смятат за огромна грешка, както вече се споменаха. До скоро плащаха репарации и се са се извинили милион пъти на света и на всяка една засегната страна по отделно. Турция от своя страна отрича всичко, а се смята за приемник на османската империя. Двете държави не могат да се сравняват по никой показател.
 
От: Турско радио настъпва в България

Кога Турция е признала, че е избивала невинни българи?

Турция няма да признае никога, даже се опитват чрез медийни манипулации да замажат положението понеже искат да влязат в ЕС и това им очерня името. Нали бяха платили на някаква пача не и помня името(пък и не заслужава) да изкара Баташкото клане измислица. Няма да се учудя ако дава пари и на недоклатени професори да изопачават истината. Колко и да не им се иска това са исторически неоспорими факти. Та вие си преценете на кой да вярвата на българите писали по онова време или на проф. Цунидупев. :mrgreen:
 
Статус
Not open for further replies.

Горе