Да изброим поне 100 повода за гордост, че сме българи

stoineff

Well-Known Member
Започвам темата именно на 2 - ри юни защото много български деца и подрастващи не знаят, защо свири сирената днес в 12 часа на обяд.
Днес почитаме паметта на Ботев и загиналите за свободата на България

Това е и първия повод за гордост от 100 - те Христо Ботев - поет и революционер ...

"какви е деца раждала,
раждала, ражда и сега
българска майка юнашка;
какви е момци хранила,
хранила, храни и днеска
нашата земя хубава!"

из. "Хайдути" на Ботев
 
От: Да изброим поне 100 повода за гордост, че сме българи

За съжаление , нещата за които можем да се гордеем ,че сме българи са само от миналото. В момента няма нито един повод за това или поне аз не се сещам.

Офтопик: Богатството на Българския език
 
От: Да изброим поне 100 повода за гордост, че сме българи

Нина Добрев (на английски: Nina Dobrev) (родена като Нина Константинова Добрева) е канадска актриса от български произход, най-известна с ролите си на Мия Джоунс — самотна майка тийнейджър в Деграси: Следващо поколение и Елена Гилбърт/Катрин Пиърс (Катерина Петрова) в американския сериал „Дневниците на вампира“.Една от най-известните и красиви актриси в света в момента.Тази седмица е при семейството си в София...
 
От: Да изброим поне 100 повода за гордост, че сме българи

Много са ни хубави жените :)
 
От: Да изброим поне 100 повода за гордост, че сме българи

Нина ако Канада не и беше дала тая възможност сега щеше да се тресе в някоя софийска чалготека най-вероятно. Наистина красиво и то естествено красиво момиче, бтв не само с бг произход, а си е родена в България.
 
От: Да изброим поне 100 повода за гордост, че сме българи

Да ви кажа... гордея се че сме корави копелета. Як сървайвъл. Кой ли не е дошъл да ни тормози за 1300 години, какво ли не са ни правили, все оцеляваме.
И много се кефя на теориите на Франк Хърбърт.
Той казва, че тежките условия за живот правят хората по-добри като такива с поколенията. А ние имаме много поколения и много тежки условия от всякакъв характер.
Значи - "и сме по красиви, и сме по добри" :)
 
От: Да изброим поне 100 повода за гордост, че сме българи

Една българска черта с която некои се гордеят други ненавиждат, а именно нашата хитрост. Във всеки един момент и във всеки случай Българина се стреми да надхитри всеки.
 
От: Да изброим поне 100 повода за гордост, че сме българи

Добре бе хора как можете да кажете че сега нямало с какво да се гордеем. Вие новини не гледате ли ?! (не говорим за черната хроника) Онзи ден се върнаха от НАСА няколко деца спечелили второ място в света с проекта си , а догодина се готвят да атакуват първото място. Да не говорим там "златните момичета" и т.н. от колко световни олимпиади се връщат със злато. Като отидете на Шипка не сте ли се оглеждали нещо ? Защото ако бяхте щяхте да видите една невероятна природа. Вярно че България е малка ама е взела от природата всичко каквото е могла и планини си имаме, и реки, и равнини, и низини и море си имаме. За миналото пък с колко хора и постижения трябва да се гордеем... Вярно е че имаме много да дяламе и не всичко ни е розово ама не може все да гледаме към лошото и да цъкаме колко било лошо положението защото ние го правим да е такова. Аз като човек от младото поколение съм твърдо решен да остана в България защото смятам че от мен и моите връстници зависи какво ще е бъдещето.
 
- хубави жени
- красива природа
- уникален и интересен характер
- весела нация
- интелигентен
- успяващ човек
- добре приспособим
- истински

и още хиляди, но като се замисля предпочитам да съм си, отколкото я някоя азиатска мизерия или префърцунена Англия. ;)
 
От: Да изброим поне 100 повода за гордост, че сме българи

Относно тежките условия се има предвид природни такива, а не тия които на нас изкуствено ни се създават. Перфектен пример е скандинавския дух за толеранс и взаимопомощ, заради вечния студ. Така че това че в момента го отнасяме отзад и сме го отнасяли стотици години само значи колко може да сме пречупени, а не силни. Трябва поколения да минат и да се забрави за това за да сме истински свободни...не случайно в библията евреите като бягат от Египет 40 ли колко години се лутат из пустинята за да умре и последния който е роден като роб и чак тогава да правят държава.

Относно хитростта, много сте сбъркали, хитри са западняците въпреки че в нашите очи изглеждат балъци, това нашето е селска хитрост и за да вземем 2 лв губим 20лв.

Относно какви здрави копелета сме...ми те и сомалийците са здрави копелета тогава...ей на от глад умират и пак има държава Сомалия...те са още по здрави копелета..гордост голяма.

За природата съм съгласен, но не е като да е наше постижение като народ.
 
От: Да изброим поне 100 повода за гордост, че сме българи

Повод за гордост е, когато живееш достойно, чувстваш се удовлетворен от предизвикателствата с отворено сърце. Независимо каква народност сме, ние сме жители на Земята. Гордея се с апостолите на свободата, именно те са приели предизвикателствата, рисковете с отворени сърца...
 
От: От: Да изброим поне 100 повода за гордост, че сме българи


С Нина ли се гордееш или със стената зад нея, "окичена" с полуотлепени плакати?

Аз се гордея с природата, с постиженията на българските умове и спортисти. С хубавите жени се гордея, но само с тея, които са хубави и отвътре, защото има такива парантии, с които не да се гордееш, ами да потънеш в земята от срам.
 
От: Да изброим поне 100 повода за гордост, че сме българи

За добро или лошо, май се гордеем повече с миналото си, отколкото с настоящето, поне аз съм така..Няма да продължавам, че днес не е ден за черногледство. Съединението прави силата е това, което трябва да има значение и днес, за да вървим по стъпките на героите ни, да се грижим за природата около нас, да изградим щастлив живот, красиви хора, умни, които искат да градят и творят..В момента по-скоро като че ли се подтискат таланти и мечти, отколкото да се подкрепят..Гордея се, че съм българин, защото това е свещена земя, която няма да загине и се надявам, че такива хора като Ботев ще се родят и днес, защото народът има нужда да прогледне преди да дойде време на мрак, хейт и низки мисли..
 
От: Да изброим поне 100 повода за гордост, че сме българи

2020 година България изкупува кармата си и пада проклятието на Богомилите, тогава България пак ще бъде това което е била винаги, а именно ИМПЕРИЯТА НА ДУХА както казва Лихачов.........за това на Юдеите им треперят партенките и гледат да ни заличат до тогава.

същност на думата ИЗРАЕЛ - ИЗЛИЗАНЕ НА АЗ ОТ РАЯ....

същност на думата БЪЛГАРИЯ - ВЛИЗАНЕ НА АЗ В РАЯ....



“…А в четвъртия ден Господ създаде звездите да красят твърдта небесна и да бъдат знамение за векове и народи. Седем едри звезди сътвори Предвечният и седем области от небето им повери.”

“И вложи Творецът седем духа в седемте светила, та седем ангела се родиха. И повери на всеки ангел да води по един от седемте народа.”

“И ангелите, на които бе поверено да водят народите, се сдружиха с ангелите, що бяха пазители на тези народи, та всеки народ имаше по два ангела: eдин - да го води, а друг - да го пази.” “Слънцето разпери криле над Египет, Месечината над Междуречието, Вечерницата спря над Гърция, Звездата на пратеника покори с лъжи Юдея, Звездата на бранника - Рим, а Звездата на отшелника - Византия.”

“А народите не се бяха родили още на земята, но те живееха в чертозите на Господнята Всемъдрост.” “И всички народи получиха от Вечния по един звезден дух - само над България тъмнееше мрачина и звезден ангел не развя криле над нея.” “И ронеше сълзи ангелът, що пазеше България, че всички си имаха другар, а той нямаше. И с плач поиска от Бога Твореца, ала нямаше вече звезда и звезден дух.”

“Духна тогава Бог в простора и осени с божествено мановение Млечния път, та рой светли ангели се родиха там и повели Бог Млечния път да властва над България.”

“И превратна бе участта на Египет, умряха двата народа близнаци в Междуречието, изгоря Гърция, погина Юдея, разсипа се Рим, само Византия и България останаха.”

“…Но този, що се вслушва в пророчески вещания, знае твърдо, че неповолни бранни дни ще разсипят Византия навсякъде, а България като огнена птица ще се възражда из собствената си пепел, та докрай на вековете ще пребъде.”


“Защото гаснат звездите една по една. Ала Божият пояс ще свети вечно - и Млечния път ще бъде светъл саван над мъртвата вселена…”

Откъс от книгата “За Съдбата на Народите” от богомилския жрец Петър Осоговец, написана през лето 956 от Христа
 
От: Да изброим поне 100 повода за гордост, че сме българи

Имаме си кусури. Съдебната ни система не бачка (това ощетява правата най-вече на обикновения човек и дребния бизнес), за болшинството няма препитаните (особено в забутаните села), политиците не знам от кое заведение за бавно развиващи се ги избираме, младежта е все по-проста и неграмотна.
Колкото и странно да ви звучи, в България най-много се кефя на спокойния живот. Условия за това са приятната природа, недоразвития западняшки забързан живот (хубаво, че не сме ги стигнали западняците), недоразвития капитализъм (все още човешкият живот е ценен, а парите не чак толкова), все още човечните най-често възрастни хора и не чак толкова силна форма на тоталитаризъм какъвто днес можем да наблюдаваме в САЩ, Китай и страните от мюсюлманския свят.
 
От: Да изброим поне 100 повода за гордост, че сме българи

Имаме си недостатъци, като всеки един народ. Най-голямата ни сила е, че възкръсваме като феникс от пепелта, точно когато другите най-малко го очакват :)
 
От: Да изброим поне 100 повода за гордост, че сме българи

Забравих да спомена едно много важно нещо с което трябва да се гордеем макар и от миналото: нямаме нито едно пленено бойно знаме в битка.
 
От: Да изброим поне 100 повода за гордост, че сме българи

Добре, че темата не се казва "да изброим поне 100 повода поради, които НЕ СЕ гордеем, че сме Българи", защото тогава щеше да е страшно..

По темата:

- Супер красиви жени!
- Хубава Природа!
- Имаме си море (тва си е голям кеф!)
- Нямаме някви гадни животни дето са отровни..
- Нямаме торнадота и други лоши природни явления(да чукнем на дърво)
За тези се сещам на този етап..
 

Горе