Цена за новинарски сайт?

От: Re: От: Цена за новинарски сайт?

:lol::wink:

о се смееш tal_pa само 7 000 са ми от затвора в Гуантанамо:) Да си гледат голи каки:)

значи 30 долара на ден
сигурно ще мога и от пренаписване на статии
а не да си измислям балкански истории
скоро четох за един богаташ за блогър забогатял точно от този тип писане жълта преса
 
От: Re: От: Цена за новинарски сайт?

10 000 посетителя на ден / 8к органичен трафик, другия през гугъл /
Смея се на това което си написал и по-точно как си го написал, а не дали е истина или не! Както и да е 8)
Много ми е интересно ако "другия ти трафик е през Гугъл", то този органичния от къде е - от Яндекс ли? :lol:
 
От: От: Re: От: Цена за новинарски сайт?

Смея се на това което си написал и по-точно как си го написал, а не дали е истина или не! Както и да е 8)
Много ми е интересно ако "другия ти трафик е през Гугъл", то този органичния от къде е - от Яндекс ли? :lol:

как откъде през органАЙЗЕРА:) имат си един букмарк и пей
 
От: Re: Цена за новинарски сайт?

Имаш стандартни позиции и размери банери - само тук бих препоръчал и тези, които ти правят темата, да ти оформят горния формат на банера да е 728х90 - по предпочита е и лесно се продава. :)

Към препоръките на админа относно горния банер бих допълник също, че е добра идея да е 728 x 90 responsive банер (или адаптивен рекламен елемент по нашенски), защото ако не е, дори и темата ти да е адаптивна, като се отвори сайта на малък дисплей, големия банер ще си търси мястото и ще разпъне целия сайт със скрол надясно. Ако банера е адаптивен, от дълго "знаме", на малък дисплей става на квадрат и си влиза в рамките на екрана, без да го разпъва настрани. Та така ..:)
 
От: Цена за новинарски сайт?

Виждам, че вече си решил да правиш новинарски сайт, но нека все пак те предупредя, че почти е невъзможно да развиеш такъв. Ако си сам, без да влагаш финансови средства за реклама и развитие нямаш шанс.

Темата е много добра, ако знаеш ангийски се ориентирай натам. Иначе както по-горе писаха - не си заслужават труда и времето, което ще вложиш.

Ако не искаш някакви добавки по сайта, а само настройване на категориите и някой друг плъгин... можеш да намериш човек да ти го направи както трябва и за 200 лева :)

Успех!
 
От: Цена за новинарски сайт?

човека пита за цена... ---> Нормалната цена за инсталацията и пълна настройка 400лв. Нещо под това не е допустимо за професионалист. Но мисля, че ще има хора от форума, които ще го направят за по - ефтино.
Успех в начинанието.

Ако ще е новинарски сайт за Варна мога да помагам с някои работи.
 
От: Цена за новинарски сайт?

Здравейте отново :) Още не съм отговорил на личните съобщения. След още няколко поста ще мога да ползвам и тази функция :) Иначе получих интересни оферти, които днес обсъдих с колегите. Започват от 15 лв. и стигат до 1600 :)

По въпроса за новинарския сайт - не го правя с цел бърза печалба и защото съм прочел някъде, че е "модно".Обмисляхме го няколко месеца. А и новото в сайта, който правим, е %-ът Балкански новини. Нещо, което много сайтове пропускат. Намерил съм екип от хора, на които им се занимава с това и реших да го направя. На този етап не очаквам първите месеци някакви приходи. Както всеки бизнес, разбира се...

Относно хостинга и скапването на платформата - УЕБ ПРО от host.bg :) Не знам до каква степен е ОК, но уж е най-добрия от тази фирма и ми го препоръчаха за такъв тип сайт.

Иначе Blinky, на този етап предпочитам да платя на някого, защото аз съм супер бос в тази сфера. И дори с помощ пак няма да се оправя...дано след някой друг месец да успея да вляза в час :) Иначе за помощ ще се обърна относно Affiliate скоро :) Четох доста снощи и ми допадна.
 
Re: От: Цена за новинарски сайт?

Относно хостинга и скапването на платформата - УЕБ ПРО от host.bg :) Не знам до каква степен е ОК, но уж е най-добрия от тази фирма и ми го препоръчаха за такъв тип сайт.

Иначе Blinky, на този етап предпочитам да платя на някого, защото аз съм супер бос в тази сфера. И дори с помощ пак няма да се оправя...дано след някой друг месец да успея да вляза в час :) Иначе за помощ ще се обърна относно Affiliate скоро :) Четох доста снощи и ми допадна.

За хоста, не мога да дам съвет. ;) Но стартиращ сайт с такива параметри, дано не си в преразход.

Да, ако не си сигурен, че няма да се справиш с нагласянето на сайта, плати си за което. После в процеса на ръчкане и сам ще можеш. Но това с 15 лева като оферта....нали...за бога, не. Дори и на теб трябва да ти светне лампичката. Освен, ако не е образно казано. Но мисля, че не е - защото и аз съм виждал луди-луди оферти. Но определено ще влезеш в час. Ето нещо надъхващо:

http://wordpress.org/showcase/

http://vip.wordpress.com/clients/

http://www.wpbeginner.com/showcase/21-popular-brands-that-are-using-wordpress/

Това е в случай, че имаш съмнения за платформата. Добра е, ползвам я често и е доста разработена. Може и да я ръчкаш (в кода имам предвид), но не е за предпочитане. :)

Относно affiliate programs, супер добра идея за монетеризация. Ако си забелязал някой бг новинарски сайтове, имат едни големи бекграуни на най-голямата афилиейт програма тук - Grabo. :) Обикновено има защо, но за жалост от опита си, тукашния афилиейт програми, включително и тази, която споменах имат още да откриват неща за вселената. :) Скоро ще се мине в бързата лента. :)
 
От: Re: От: Цена за новинарски сайт?

Eeee ти ме смая...бях чел статия, че голяма част от сайтовете на топ компании са Wordpress, но ти нагледно ми ги показа и ме надъха :)

Относно хостигна - host.bg веднъж месечно пускат Black Friday (в случая май не беше петък). Продават най-скъпия си хостинг за 32 лв за цяла година...аз съвсем случайно отворих на 17 юни и гледам промоцията и викам: "Бе кво са 32 лв, купувам веднага :D " И без това беше време да закупуваме домейн и хостинг и едно случайно влизане в сайта ме зарадва много :D Този месец пак ще има, но не казват дата, а май го обявяват един ден предварително :D Та домейна на БГ и хостинга ми стъпиха на 90 лв. общo...

Blinky, мога ли да те помоля да погледнеш и този:

gavick.com/demo/wordpress/news/

Че най-късно утре трябва да взема един от двата и да действам...


А за Affiliate - в никакъв случай български, камо ли с Grabo. Нали им виждам и продажбите вече...смях в залата. Директно на английски, на .com и със съдържание и статии на английски. Само не мога да преценя дали Adsens (май така се казваше) или с тези % от препродаване на нещо си. Не съм дочел хубаво всичко още :D
 
А, ако знаеш и какви фирмени сайтове става. :) Хахаха. Шегувам се. Аз най ме съблазни това, че Mashable и на тази платформа, един от любимите ми сайтове. Купен от CNN за $200 милиона: CNN to buy Mashable for around $200 million, report says

Само да вмъкна и продължавам - замисли се за чуждестранния пазар сериозно. В пъти (буквално и финансово) е за предпочитане от нашия. ;)

Да, тази тема е супер. Само не видях обособени реклами банери или позиции. Но съм сигурен, че са предивдени, няма как. Такива сайтове не се издържат от друго, еее, изключваме платените PR или инфо статии де. :)

Така, кажи ми, ако искаш и на лично какви планове имаш за визия от гледна точка на - бранд цветове, идеология, мисия, цели, нещо което да те насочи повече към единия. Пример давам, ако си в малко по-консервативен стил, определено първия, който показа. Ако ще гониш иновативност, модерна визия, и разчиташ, че потребителите ще се харесат повече широкия, той е. Ето как ще решиш най-лесно. Направи профил на средностатистическия потребител, който ще посещава сайта - попитай хора с подобен профил и направи извадка. Ако единия превъзхожда другия - това е. ;) Така се взима маркетинг решение. Просто е заради потребителя. :) Да не кажа винаги. :)

Имаш 4 основни опции, като има и още:

1. Продажба на директна реклама - това е най-сладкото. ;)

2. Affiliate (или също още CPA) - % от продажби / действия.

3. Adsense или други платформи.

4. Продажба на собствен продукт / услуга.

А на обща тематика или ще е специализиран - да кажем Здраве, Технологии, Бизнес?
 
От: Re: Цена за новинарски сайт?

Още 2 поста и ще мога да пиша лични :D

Иначе сайтът ще е общ. Основен приоритет ще е политика + балкански новини :) Сигурно ще има някакво размиване, но...ще видим. Освен съдържанието ми се иска да има хубава начална страница сайта. Защото при мен, а и не само при мен - вляза ли в даден сайт и като видя колко е ужасен на пръв поглед и затварям веднага.
Освен това май трябва да проуча и въпроса дали ЕООД може да притежава онлайн медия или не.

За втората тема - казаха ми, че можело да се сложат Plugins за банерчета и т.н.

A за Affiliate - друг сайт мисля да правя :) Но още трябва да попрочета какво, как, защо и т.н.
 
Ако ще си говорим и за мулти-езици, казвай. Има нещо подходящо и за това. :) Ама тогава говорим за много работа, но и много контент - трафик - приходи. :)

ЕООД може да притежава онлайн медия - ADX.BG е така. Началната си е стандарт винаги - менюта, банери, слайдър, категории и всичко подредено. Нещо, което при всеки голям медиен сайт го наблюдавам. В интерес на истината, някои са много шарени, други претрупани, но като цяло следват една логика на подредба. Стандарти, какво да правиш. Виж, другите в чужбина малко се различават, но само нишовите. Примерно като видях за пръв път новия вид на Mashable, направо се облещих. Но се свикна. Просто вкараха големия дизайн и социалния елемент. :)

Може да се сложат плъгини, да. Определено. Но щеше да е добре да се види още в началото, така както дизайнера би ги поставил. Няма невъзможни неща.

Какво за афилиейт? Там, нали знаеш, пак за чужбина. :) Да не си посмял тук. Ако си харесваш ниша, ще те ориентираме и към добре плащаща програма с добра конверсия. ;)
 
От: Re: Цена за новинарски сайт?

Супер. Радвам се да чуя това за ЕООД...че нали всеки има мнение и преди малко ми се обадиха, че трябвало да е АД :D Кой разбрал, не доразбрал...

Не разбрах това за мулти-езиците. Новинарският ще е само на български на този етап. Като след година ако тръгнат нещата добре - ще се направи и на английски, и на сръбски. То и името му, което още няма да казвам, е дума, която я има на всички славянски езици. 4-буквена, набиваща се в главата...което е важно, защото сайт от типа: Vashite-novini, vijteistinata и т.н. са пълен отврат и не знам как някой си мисли, че може да ги наложи с подобни имена.

Началната страница е много важна. Ако не си посещавал сайта afera.bg, направи го да се посмееш от сърце. Аз не можах да повярвам на очите си с какъв акъл някой би пуснал подобен дизайн. :D
 
Трябва ти фирма, ако ще продаваш реклама или ще минава оборот през нея - това е. АД, чак пък. И борд на директори сигурно. :)

Ясно щом ще е само на български. Аз си мислех, че щом си за Балканите, ще има нещо. Но в бъдеще, добре е като план. Поне сега стартът да е някакъв лек.

Началната страница е много важна. Ако не си посещавал сайта afera.bg, направи го да се посмееш от сърце. Аз не можах да повярвам на очите си с какъв акъл някой би пуснал подобен дизайн. :D

Ее, сега, може ли такова нещо преди лягане. :) Това не ми влиза в критериите за новинарски сайт.
 
От: Цена за новинарски сайт?

Дали ще се срине сайта при 20к посещения много зависи от кеширането, а трябва да се внимава как се настройва на новинарски сайт, защото е жизнено важно началната страница да е винаги свежа.
На моя сайт съм я правил грешката да не си настроя правилно кеша и публикация да се появи на началната страница ~30 минути след като е написана, което обезсмисля целия труд по писането ѝ.
Също много зависи от това как е написана темата, ако прави много неоптимални заявки и да кешираш пак може да изгърми.
 
Хм, това ще е странно да се сдуха сайта на 20К, ако и хостинга може да ги понесе. Определено с хостинга ще трябва да се помисли добре за това каширане, но от моя опит това съм го наблюдавам само и единствено когато нещо на техническо ниво с темата или хоста не е добре. Но да си кача често, голяма рядкост е. Дори не се сещам за жив пример в момента.
 
От: Цена за новинарски сайт?

Дали ще се срине сайта при 20к посещения много зависи от кеширането...

Новинарски сайт и кеширане са две взаимноизключващи се понятия. Но макар, че знам това, за съжаление бях принуден да ползвам кеширане при моя новинарски сайт. И редовно си правех по 20к дневно, че и доста повече трафик, на споделен хостинг план на Суперхостинг и нямах проблеми. На средния план. Обаче имай предвид, че при натоварването на хостинга не е важно колко ти е дневния трафик - тук се гледа колко дневни импресии има сайта.

Колкото до цената на инсталация и подготовка на темата - може да го направиш и безплатно, като бартер: той да ти настрои системата, а ти да го рекламираш в сайта за месец-два... . То този който ти настройва сайта трябва да е добър, да си разбира от нещата, а ти като си нов и не познаваш хората може да попаднеш и на някой, който много се хвали, но няма необходимите знания и ще ти опропасти сайта. За да ти работи сайта не ти са нужни повече от 4-5 плъгина, тук правилото е: колкото по-малко, толкова по-добре. Обаче има значение кои добавки се ползват и как се настройват.

А цената каква е? Всеки слага различни цени, някой колеги бяха споменали 400 лв. за тази работа. Съгласен съм и според мен някъде в тези граници върви инсталация и подготовка на системата за работа, значи нещо не е наред и бягай от такива хора, които ти предлагат по-евтин вариант и цени да кажем 100-200 лв.. Като имай предвид - в цената влиза не само времето за работа, но тук се заплащат и знанията, уменията.
 
От: Re: Цена за новинарски сайт?

Ако не си посещавал сайта afera.bg, направи го да се посмееш от сърце. :D

Тази гледка определено ми развали вкуса на кафето ...

Не разбрах това за мулти-езиците.

Използва се плъгин за мултиезичност - примери qTranslate или WPML
Спрямо избора на колко езика ще бъде сайта - ако са примерно три - Български, Английски, Сръбски, в админ панела за всяка публикация имаш три таба за трите езика, където се въвежда информацията/статията три пъти съответно на Български, Английски, Сръбски.
Аналогично искаш 5 езика на сайта, всяка информацията/статията се въвежда 5 пъти преведена на 5 езика.

Втория вариант използване на автоматичен машинен превод на съответния език ... не е съвсем точен, но нямаш нужда от заклет преводач на съответните езици.
Ползвам плъгини на Surstudio - бързичко се справят
 
Последно редактирано:
От: От: Цена за новинарски сайт?

Новинарски сайт и кеширане са две взаимноизключващи се понятия.
Така си мислите, защото използвате плъгини. Не, че плъгините са толкова лоши, просто не се настройват правилно. Иначе винаги можеш да си направиш ръчно кеширане и да имаш пълен контрол - какво, кога и как. Като за начало може да се поръчка .htaccess с хедърите ExpiresDefault и/или max-age.
Ако имаш голям трафик, е задължително да помислиш за кеширане поне на архива от минали дни, та дори и само старите снимки или въобще всички картинки, js, css. Няма никаква логика да кешираш контента на фронт-пейдж или агрегат :).
 
От: От: Цена за новинарски сайт?

Така си мислите, защото използвате плъгини... .

Е, това си е мое мнение, не ангажирам никого с него. Просто говоря от моя опит, това, което съм правил и съм успявал успешно да се конкурирам с водещи сайтове!
 

Горе